Wat is een 9-darter?

In de dartwereld gebeurd het zo af en toe dat er een 9-darter wordt gegooid, oftewel een perfecte leg. Elke speler begint een leg met 501 punten, dat aantal moet zo snel als mogelijk worden uitgegooid. Het is mogelijk om dat aantal in drie beurten uit te gooien. Hiervoor zijn acht triples en één dubbel nodig. Geen enkele pijl mag mis worden gegooid voor een perfecte leg.

Spelers onder een hoge druk

Een 9-darter mag worden gezien als een bijzonder prestatie, met name wanneer dat zal gebeuren op een wereldkampioenschap. De druk is bij zulke toernooien erg hoog, de wereld kijkt mee op de televisie en het publiek verwacht alleen het allerbeste. Maar dat zorgt er ook voor dat spelers juist beter kunnen presteren, mits de darters met druk kunnen omgaan. Wanneer topspelers tegen elkaar staan dan worden er hoge gemiddeldes genoteerd en dan komt het vaak voor dat een speler zes triples achter elkaar weet te gooien.

De laatste drie pijlen zorgen altijd voor een grote spanning in het publiek en bij de darter zelf. Wanneer een pijl mis gaat dan hoor je teleurstellende geluiden uit het publiek. Gaan de pijlen allemaal raak, dan gaat de zaal helemaal los. Daarnaast winnen de darters bij een 9-darter ook nog een extra geldprijs of een prijs zoals een auto. Dat hangt meestal af van de sponsor bij het desbetreffende toernooi.

Wedden op 9-darters

Er kan bij de online bookmakers ingezet worden op een potentiële 9-darter. Deze weddenschap is vaak beschikbaar tijdens de grotere darttoernooien, zoals een WK of de Premier League. Opvallend is dat er twee darters zijn die al zeven keer een 9-darter moesten incasseren, dat waren Raymond van Barneveld en James Wade. De quoteringen voor een weddenschap op een 9-darter zijn hoog, maar ook zeer gewaagd.